Sommige planten verbiedt de vereniging en sommige planten beperkt de vereniging. Dit om de biodiversiteit te beschermen. Het is dus heel belangrijk om goed op te letten wat voor planten je in je tuin hebt. We hebben enkele webpagina’s aangemaakt om meer uitleg te geven over de verboden en beperkte planten.
Verboden en beperkte planten in je tuin
Heb je een verboden plant in je tuin? Meld dit dan direct aan de tuincontrolecommissie, zodat het bestuur de vereniging snel kan waarschuwen. We verwachten dus van jou als lid dat je actief optreedt tegen verboden en beperkte planten.
Je kunt deze informatie over de verboden en beperkte planten ook teruglezen in het Tuinreglement bij Artikel 9:
• Lid 2. Het bestuur verbiedt de aanwezigheid van bepaalde plantensoorten in de tuin (verboden planten) en stelt aan bepaalde soorten beperkingen (beperkte planten). Deze soorten worden gepubliceerd en toegelicht op de verenigingswebsite.
• Lid 3. Tuinleden die een verboden plant zoals bedoeld in lid 2 in hun tuin ontdekken, moeten dit direct aan het bestuur melden. Deze planten zijn woekeraars waarvoor de vereniging de leden bijtijds wil waarschuwen.
Verboden planten
Dit zijn de planten die we bij de vereniging weren:
1. Japanse Duizendknoop
2. Planten op de ‘Unielijst van invasieve exoten’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Heb je een plant van deze lijst in je tuin? Dan meld je dit eerst bij de tuincontrolecommissie via tuincontrole@atvloolaan.nl. Graaf daarna de verboden plant zo veel en zo diep mogelijk uit. Graaf daarna direct en zo diep mogelijk alle planten die toch opkomen uit. Controleer elke week hoe het ermee staat. Verwerk delen van de verboden plant niet in een composthoop, maar gooi ze bij het restafval!
Beperkte planten
Alleen met speciale bamboebegrenzers is de bamboesoort ‘Phyllostachys’ toegestaan.
Tip voor veilige planten
We hebben het over invasieve planten, maar hoe kunnen we je helpen veilige keuzes te maken? We delen graag deze tip met je. De NVWA heeft samen met Floron de website Tuinernietin gemaakt. Hier vind je bij meer dan 1.500 planten of de soort potentieel invasief is en of je beter een alternatief kunt kiezen. Bij de alternatieven kijkt de NVWA naar de functie en uitstraling die de originele plant heeft.