Unielijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Verboden planten: melden bij de Tuincontrolecommissie en zorgvuldig verwijderen

Achtergrond

De Europese Commissie publiceert sinds 2015 de ‘Unielijst van invasieve exoten’. De lijst bevat dier- en plantensoorten die niet meer in Europa mogen worden ingevoerd, verkocht, gefokt of gehouden.

Het is een verordening met verschillende regels om te voorkomen dat exoten die zorgwekkend invasief zijn in de natuur van de lidstaten terechtkomen en daar populaties vormen die zich verder uitbreiden. In Nederland is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verantwoordelijk voor publicatie.

Nieuwe soorten worden door de Europese Commissie of door de lidstaten voorgesteld. Een soort komt pas voor opname in aanmerking als een wetenschappelijk onderbouwde risicobeoordeling is uitgevoerd. Die is voor de Japanse Duizendknoop nog niet afgerond, vandaar dat deze nog niet op de Unielijst staat.

Soorten van de unielijst dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden. Voor soorten op de lijst die al wijdverspreid zijn, moeten de lidstaten maatregelen nemen om deze zoveel mogelijk onder controle te houden. Dergelijke snelle respons is een gedeelde verantwoordelijkheid van (lokale) overheden en terreineigenaars.

Wat te doen in de tuin?

Melden bij de Tuincontrolecommissie en zorgvuldig verwijderen.

Unielijst:

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/invasieve-exoten/unielijst-invasieve-exoten

Zie ook:

https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2021/03/11/handige-site-voor-veilige-planten