Nieuwsbrief ATV Loolaan 2015-3

_______________________________________________________________________________________________________________________________
Van de Bestuurstafel

Jaarnota's
Binnenkort worden de jaarnota’s weer verstuurd.
Wat zijn de spelregels? 
Wij verzoeken u de watermeterstand voor 1 oktober as. aan ons door te geven, liefst per email. 
Leden waarvan het e-mailadres niet bekend is krijgen het watermeterformulier thuis gestuurd. Deze moet voor 1 oktober gedeponeerd zijn in de groene brievenbus aan het hoofdhek, IJsclubweg 5.
De nota’s worden in de loop van oktober verzonden.
De nota dient voor 31 december 2015 te zijn voldaan.
Wij maken u attent op de mogelijkheid van gespreide betaling, in drie termijnen, (oktober, november, december).
Op de november- en decembernota worden € 2,50 administratiekosten in rekening gebracht.
U dient dit voor 1 oktober as, schriftelijk, e-mail kan ook, aan te vragen.

Wilt u de meterstand voor 1 oktober as. per e-mail aan ons doorgeven.
Wanneer wij voor 1 oktober as. geen meterstand van u hebben ontvangen zal  € 50,00 op de jaarnota in rekening worden gebracht.
Voor de goede orde, het ontslaat u niet van de plicht de juiste stand alsnog aan ons op te geven. De in rekening gebrachte € 50,00 zal niet worden verrekend.

Donderdag 10 september as. wordt er weer (tuin)afval opgehaald. U kunt het vanaf 15.30 uur zelf aanbieden en in de vuilniswagen deponeren.
De Gemeente vraagt uw aandacht voor het volgende: Wilt u geen oude wasmachines, koelkasten, fietsen, etc. aanbieden. De Gemeente neemt het niet mee. Kortom alleen afval gerelateerd aan de tuin. Wilt u takken, hout, etc. in handzame pakketten samenbinden, vuilniszakken dichtknopen, Verwijder alle spijkers.
Kortom lever het afval fatsoenlijk aan.
Wij rekenen op uw medewerking.

Ook in de maand oktober wordt er (tuin)afval opgehaald en wel de 2e donderdag van de maand.

Mocht u nog niet in het bezit zijn van onze nieuwe jubileumvlag, dan kunt u uw exemplaar op zaterdag vanaf 11.00 uur afhalen in ’t winkeltje.
Ook kunt u in ’t winkeltje een vlaggenstok(€ 6,50) en houder( € 6,50) aanschaffen.

De algemene ledenvergadering wordt gehouden op zaterdag 17 oktober as, aanvang 10.00 uur.

Namens het bestuur,
Bert Dijkhuizen

_______________________________________________________________________________________________________________________________
Van de Redactie

Best tuinleden, hierbij de eerste nieuwsbrief van de nieuwe redactie. We zullen enkele nieuwe rubrieken introduceren in deze en volgende nieuwsbrieven. Bijvoorbeeld de fotorubriek "Tuin in beeld", Recepten-rubriek en een rubriek interviews met de tuinleden. In de rest van de nieuwsbrief lezen jullie hier meer over.
Dit zijn onze ideeën, maar we zijn ook altijd geinteresseerd in kopij van tuinleden. Alle input is welkom!
Veel plezier met lezen en met tuinieren
De Redactie

Even voorstellen:
De nieuwe redactie  van linksboven naar rechtsonder:
Petra, Myrle, Eveline, Maaike, Luyken en Bardo.

_______________________________________________________________________________________________________________________________
 De tuin in beeld
Leg jij de wekelijse groei van je tomaatjes ook altijd vast? Een mooie foto gemaakt van die grote libelle van laatst? Of tuinier je al 40 jaar bij ATV Lolaan en heb je nog foto’s van vroeger? Stuur deze dan  op naar redactie@atvloolaan.nl! Wij plaatsen de foto dan in de volgende nieuwsbrief en op Facebook pagina.
Hieronder alvast een impressie van de natuurtuin, gemaakt door Jan Overduin.


De Redactie
Natuurtuin in trek als lunchlocatie kantoren & Sedumdak bijenhoek.
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Bijenbrief augustus 2015

De uitbundige bloei in de natuur is nu voorbij.  Het einde van de bloei van de linde markeert het einde van het drachtseizoen voor de bijen.
De afgelopen weken is er voor de tweede (en laatste) keer dit jaar geoogst. 
Hierbij is de bruine kast (waarin de dit jaar afgekomen zwerm werd gehuisvest) ontzien, omdat dit volk nog in opbouw is.
De totale oogst (van de overige drie kasten) is ongeveer 50 kilogram, meer dan ooit.
De bijen zullen nog wel doorgaan met honing halen en een deel van de honing is hoe dan ook in de kasten achtergebleven, maar omdat een deel van hun wintervoorraad is weggenomen, moet er worden bijgevoerd met suikersiroop (in de bovenste bak). Dit wordt door de bijen direct gebruikt omdat de komende maanden het wintervolk wordt opgebouwd.
Na de oogst worden de volken behandeld tegen de varoamijt, de beruchte parasiet. Dit doe ik met thijmolie, een natuurlijk en bij- en milieuvriendelijk product. Dit zal de meeste parasieten in het broed doden. De volken lijken en zijn waarschijnlijk gezond. Ik tel weinig dooie mijten onder de kast (een indicatie) maar de volken moeten zo gezond mogelijk de winter in.

Hans Rijpstra
tuin 109
imker

NIEUW:
Maak kennis met onze tuinleden! We streven ernaar om iedere nieuwsbrief zowel een oud als een nieuw lid in het kort zijn tuinpassies, ergernissen en tips te laten delen. Uiteindelijk krijgt iedereen een verzoek om hieraan mee te doen, dus houd je mail in de gaten.
Als eerste aan de beurt:


Maak kennis met... Tuin 66

Hoe mogen wij je aanspreken?
Luyken en Myrle

Hoelang heb je deze tuin?
Sinds December 2013

Wat is je grootste (moes)tuinmisser?
Alles in de tuin knallen zonder een idee te hebben van de hoeveelheid slakken en twee dagen later niks meer terug vinden omdat alles is opgegeten.

Wat vind je het leukste om te kweken en waarom?
Bonen en erwten. Deze lukken eigenlijk altijd, zijn heerlijk om te eten en verse kapucijners en erwten zijn in de winkel niet makkelijk te krijgen. Met de goede opbrengst zijn het ook leuke cadeaus om weg te geven!

Heb je een leuke tuinanekdote?
Van familie hadden we een pompoen-zadenpakket gekregen. Deze hebben we enthousiast geplant en er kwamen prachtige bolcourgettes uit. Het verbaasde ons aangezien deze het nooit zo goed doen bij ons op de tuin. Eenmaal klaargemaakt was het vreselijk bitter. Toen pas kwamen we erachter dat het een pakket was met sierkalebassen….

Welke dieren zie je graag op je tuin?
Lieveheersbeestjes. Die hebben al menig plant van de luizenondergang gered.

Welk dier zou je het liefst nooit meer zien op je tuin?
We weten dat ze beschermd zijn maar veenmollen halen bij ons het bloed onder de nagels vandaan. Het zijn er zoveel dat het voor ons geen zin heeft om wortel- of knolgewassen te telen: daar blijft namelijk helemaal niets van over. Je wordt er wel creatief van: bieten telen we nu in kweekpotjes in de grond.

Wat vindt je zelf de mooiste plant/bloem/boom in je tuin?
We hebben een paar Aziatische lelies, die bloembollen heeft Luyken meegenomen toen hij in Japan was. Hierdoor extra bijzonder, maar ze zien er met hun grote knaloranje bloemen ook nog eens prachtig uit!

Waar haal je het meeste plezier uit op je tuin?
Het lekker ongedwongen bezig zijn met kleine tuinklusjes. Je bent lekker bezig maar toch is je hoofd leeg. Dat voelt altijd een beetje als vakantie.

Op welk(e) bloem/plant/boom/gewas/dier/voorwerp in je tuin ben je het meest trots?
Onze kas. We hebben er een tijd over gedaan om te sparen en er een uit te zoeken en ‘m deze winter zelf geplaatst. Het is zo fijn om ruimte te hebben om planten voor te kweken en ook tomaten, komkommers etc. te kunnen telen.

Van welk(e) bloem/plant/boom/gewas/dier/voorwerp in je tuin baal je het meest?
We hebben een enorme, slecht onderhouden kersenboom van 4 meter hoog. Er komt geen kers aan en hij is eerder dood dan levend. Deze gaat er dan ook wel een keer uit. Oh ja, en over de heermoes gaan we het maar niet hebben.

Wat eet je het liefst uit eigen tuin?
Tomaten! Deze zijn zoveel lekkerder dan uit de winkel!

Waarvoor kunnen mede-tuinders bij jou aanklopen? (expertise / interesse)
Self-watering containers: een manier om planten in bakken te zetten waardoor ze zelf water kunnen aanzuigen en hierdoor altijd een perfecte vochtbalans hebben.

Wat is de laatste tuinklus die je gedaan hebt?
Het aanleggen van een tweede terras op een verschrikkelijk stuk heermoes-tuin. Het terras ligt bijna volledig uit de wind en daardoor is het op een zonnige dag bloedheet. We hebben het dus maar het ‘Ibiza-terras’ gedoopt.

Wat is de eerstvolgende tuinklus die je gaat doen?
Het maken van een buitenkraan zodat het iets makkelijker wordt om de tuin te bewateren.

Als geld en tijd geen rol zouden spelen, wat zou je dan veranderen aan je tuin?
Dan zouden we een groter, nieuw tuinhuis laten plaatsen met veranda en een dak vol zonnepanelen.

Welk advies zou je mee willen geven aan een beginnende tuinder?
Leer omdenken! Van de 10 dingen mislukken er misschien 9 en is er 1 succesvol. Je bent daar niet de enige in: geniet van het experiment. En koop goede slakkenkorrels.

Maak kennis met... Tuin 70

Hoe mogen wij je aanspreken?
Eveline

Hoelang heb je deze tuin?:
Sinds 2001

Wat is je grootste (moes)tuinmisser?
Lekker shoppen bij een grote tuinwinkel en er vervolgens achterkomen dat je helemaal geen plaats meer hebt voor al je aankopen.

Wat vind je het leukste om te kweken en waarom?
Aardappelen en appels. Aardappelen lukken altijd en ik heb twee goede appelbomen waar de lekkerste appeltaarten mee worden gemaakt.

Heb je een leuke tuinanekdote?
Toen ik op de tuin begon had ik echt geen idee van tuinieren. Ik was toen wat planten aan het verwijderen toen mijn buurvrouw zei dat ze dat toch wel zonde vond. "Ehhh....is het geen onkruid dan?"

Welke dieren zie je graag op je tuin?
Het roodborstje. Die is zo brutaal! zodra ik ga spitten zit hij bijna op de schop. Ik heb zelfs mijn oudste dochter naar deze vogeltjes vernoemd.

Welk dier zou je het liefst nooit meer zien op je tuin?
Katten, dat is echt smerig. Gelukkig komt het niet vaak voor, zeker sinds we een hond hebben.

Wat vindt je zelf de mooiste plant/bloem/boom in je tuin?
Ik ben echt verzot op mijn druif, die doet het ieder jaar heel goed.

Waar haal je het meeste plezier uit op je tuin?
Gewoon genieten van de natuur terwijl ik lekker aan het potteren ben.

Op welk(e) bloem/plant/boom/gewas/dier/voorwerp in je tuin ben je het meest trots?
Mijn klimroos doet het geweldig en dat vind ik heel leuk.

Van welk(e) bloem/plant/boom/gewas/dier/voorwerp in je tuin baal je het meest?
Bamboe. Ik kan het niet meer wegkrijgen omdat het bij de wortels van mijn druif zit.

Wat eet je het liefst uit eigen tuin?
Druiven en appels en kruiden en aardappels en peultjes en.......

Heb je een vraag over tuinieren of zou je ergens hulp bij kunnen gebruiken?
Goed snoeien blijf ik lastig vinden.

Wat is de laatste tuinklus die je gedaan hebt?
Het maken van een terrasje bij de sloot.

Wat is de eerstvolgende tuinklus die je gaat doen?
Opruimen van al het snoeimateriaal. Dat is toch altijd meer dan je denkt.

Als geld en tijd geen rol zouden spelen, wat zou je dan veranderen aan je tuin?
Ik zou graag zonnepanelen willen en daarmee de irrigatie regelen.

Welk advies zou je mee willen geven aan een beginnende tuinder?
Blijf de kwaliteit van de grond verbeteren met mest, compost etc. In goede grond groeit alles.

Een idee!

 
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Mooi en niet zo mooi
Bij de Landelijke Complexen Keuring van het AVVN hebben wij als vereniging een mooi resultaat behaald, eigenlijk een kroon op ons vele werk. Natuurlijk zijn er aandachtspunten en worden deze, hopelijk in samenwerking met u, bijgehouden cq verholpen.

Wat de beoordelaars opviel is dat de drie complexen zo hun eigen identiteit hebben, ook wat betreft het onderhoud van de tuinen.

Daar wil ik op inhaken. 

Met het hebben van een tuin heeft u voor uzelf, neem ik aan, het besluit genomen om lekker buiten te zijn, om contact met de natuur te hebben maar ook een stukje voor jezelf te creëren in de vorm van beplanting en een moestuin welke tegenwoordig weer helemaal “in” is.

Allemaal fantastisch!!

Een tuin heeft onderhoud nodig, dat betekent regelmatig onkruid weghalen zodat de wortels of zaden daarvan niet naar de buurtuinen gaan, een woekerende soort bamboe binnen de perken houden, hoge struiken maar ook bomen op tijd te snoeien. Dit allemaal om uw buren geen overlast te bezorgen of de zon te ontnemen.
Natuurlijk, mooi groen is niet lelijk, maar houdt dit volgens de regels uit eigener beweging in toom.
Onderhoud is ook de (groen) strook voor de tuin bij houden en de heggen regelmatig te knippen, of wat te denken om gewoon uw tuin opgeruimd en netjes te houden.

Onze Tuin Controle Commissie verstuurt regelmatig brieven om tuinleden op hun verantwoording in deze te wijzen, maar eigenlijk is het toch van de zotte dat volwassen mensen er op gewezen moet worden hoe het hoort.

Douwe van der Kooi
Vice-voorzitter

Kandidaatleden
1. Noral Unver
2. S.D. Kruger
3. .F. Hollander
4. L.M. Smither


5. J.A. Edens
6. I. Wilhelm
7. H. Bosma
8. G.M. Wegner
9. E.C. vd Drift
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Disclamer
Bijdragen van leden aan de nieuwsbrief worden zeer gewaardeerd. Om meer mensen kennis te maken met ATV Loolaan zullen we ingestuurde stukken voor onze nieuwsbrief ook gedeeltelijk gaan delen via onze Facebook pagina en website. Uiteraard vinden ook wij het belangrijk dat hierin eenieders privacy gewaarborgd worden. Daarom zullen we daar alleen de voornamen van de leden vermelden, tenzij leden die het desbetreffende stuk leveren aangeven hier ook bezwaar tegen te hebben.

COLOFON:

Voorzitter:
Roland de Wolf, rolandjdewolf@ziggo.nl
Vice-voorzitter/Bouw- en Taxatie:
Douwe v.d. Kooi, dido070@planet.nl 
1e secretaris:
Trees Mosies, trees.frank@gmail.com
2e secretaris en tuinuitgifte:
Bert Dijkhuizen bert.dijkhuizen@casema.nl 
Penningmeester/Gebouw- en kantinebeheerder:
Ton v.d. Bos, ton.vandenbos@hotmail.com    
Uitgifte gereedschap/Materiaalbeheerder:
Theo v.d. Klis, tvanderklis44@gmail.com, 
06-38268582 op donderdag van 18.00-20.00 uur.  

Algemene Zaken:
Gerard Rikkers, trikkers@ziggo.nl 

Commissie Natuurtuin:
Jose Belt, Jan Overduin, Anita Veldkamp, Marijke Tieman, Joke Hartman
Leden Activiteitencommissie
Wil Lamers–v.d. Bos
Bijz. Bestuurlijke Zaken: 
Eric Renson
Redactiecommissie:  
Eveline Elderenbosch, Petra Korver, korverpb@yahoo.com

Werkbeurtencommissie:   
Dhr. L Verdegaal, Dhr. H. van Aggelen, Dhr. T. van Vark, T v.d. Klis, Foppe Wiegersma en echtgenote

Tuincontrole: 
Mevr. G.M.H. Matheron, Dhr. H. Rijpstra, Dhr. G. Visser, G. van Traa
Bouw- en taxatiecommissie: 
Douwe v.d. Kooi, Dhr. A. Bourgonje, Dhr. L.J. Teunissen
Copyright © ATV Loolaan, All rights reserved.