Nieuwsbrief ATV Loolaan 2014-3

Van de bestuurstafel

 

U zult in deze Nieuwsbrief veel bijdragen tegenkomen van tuinleden. Laat u hierdoor inspireren en schrijf een stukje voor de volgende Nieuwsbrief.

Het tuinseizoen zit er bijna op. Nog twee werkbeurten te gaan, 11 oktober en 18 oktober.   Heeft u nog een werkbeurt in te halen ? U bent welkom.

Kijkt u met een kritisch oog naar uw tuin, adoptiestrook, heg, pad of groenstrook. Maak het voor de winter in orde.

Ons tuinlid Geertrui van Traa heeft het idee opgevat om een hapjes middag of avond voor de leden te organiseren . Wilt u meedoen ?  Laat het ons weten!

Het zou leuk zijn als onze leden met een niet Nederlandse achtergrond ons zouden willen laten kennismaken met hun culinaire hoogstandjes.

Zet de volgende datum in uw agenda :

9 oktober as. Tuinafval, laatste keer dit jaar.

29 november as. Algemene Ledenvergadering

Wij zouden het op prijs stellen als leden met een EHBO diploma ons dit zouden willen laten weten. De bedoeling is een lijst te publiceren waar in voorkomende gevallen onze leden gebruik van zouden kunnen maken.

Onze bestuurslid Ton vd Bos, die voorspoedig herstellende is van een zware operatie die hij begin september heeft ondergaan, bedankt een ieder die hem heeft gebeld, een kaartje heeft gestuurd, kortom iedereen die van zijn of haar belangstelling heeft blijk gegeven. Ton hoopt u binnenkort weer in 't Trefpunt te ontmoeten.

Namens het bestuur

Bert Dijkhuizen

2e secretaris


ATV Loolaan 23 november 1954 - 23 november 2014

 

Op zaterdag 23 augustus 2014 werd het 60 jarig bestaan van de, inmiddels, ATV Loolaan, door middel van een receptie, gevierd. Dit was iets eerder dan de oorspronkelijke datum, maar in het kader van de tijd van het jaar, is dit naar voren geschoven.
Toen ik rond de klok van 15.10 uur, bij het clubgebouw, arriveerde, was het al behoorlijk druk. Volgens mij is het nog nooit zo druk geweest, bij wat voor evenement dan ook.

We werden binnen verwelkomd met een glas Champagne en met muziek van Hans de Bruin. En poei, wat was het warm daar. Zoveel mensen al aan de tafels en maar 1 persoon buiten. Gelukkig waren de weergoden met ons, in tegenstelling tot de ochtend. Dus gauw naar buiten met een paar andere leden. Hier konden we ook genieten van een drankje, een hapje en de muziek.

Het bestuur en Wil van den Bos, maakten zich wederom verdienstelijk door het uitserveren van de hapjes.
Het werd een gezellige middag, waarbij veel tuinleden aanwezig waren. Wat mijzelf opviel, was, dat er ook een aantal nieuwe leden waren gekomen. Met een aantal leden heb ik kennis gemaakt, wat erg leuk was. Deze leden waren ook bewust gekomen om met anderen in contact te komen. Dit is, denk ik, voor iedereen wel gelukt.

Rond de klok van 18.00 uur, kwam er een eind aan een leuke, spontane en gezellige receptie. Een ieder die huiswaarts ging, kon bij het bestuur een nieuwe verenigingsvlag  met een balpen (met inscriptie) afhalen. Dit was het cadeau voor alle leden van de vereniging, wat het bestuur bedacht heeft. 

De nieuwe vlag heeft wel het logo van de oude gekregen, verder is hij wat moderner geworden.  De rood/wit/blauwe strepen zitten er ook in verwerkt.

Persoonlijk vond ik het een heel goed idee en vind ik hem erg mooi. Wat ik uiteraard ook bij het bestuur heb gemeld.

Ik denk dat ik wel namens een ieder die geweest is op de receptie, kan zeggen, dat ook mede door het weer, een zeer geslaagde feestmiddag is geweest. Met veel dank aan diegenen die deze middag hebben mogelijk gemaakt.


Wil van Steenbrugge
Tuin 115.

Paradijs “t Loo

Februari 2014: Dromerig sta ik in mijn tuintje. Zojuist de sleutel ontvangen van ’t blauwe huisje dat nog kil  en koud in ’t waterige zonnetje staat. Ik besef dat ‘k de komende jaren dit stukje land met zorg zal bewerken. De fruitbomen zijn nog kaal en de houterige staken  die de winter overleefden zijn voor mij nog een vraag. Wat voor struiken zijn het, wat zit er nog onder de donkere aarde?
Al snel fleurde de bloesem in de bomen en als afgesproken kwam al het onbekende tot bloei. Crocusjes  in het wilde gras, seringen, lelies en fris groen gaven kleur in  de prille lente. Dit vroege voorjaar gaf ook mij de energie om aan de slag te gaan. Een onbeduidende kuil werd omgetoverd tot een moestuintje; het huisje kreeg een nieuw jasje en het tuintje bleef me verbazen.  De aalbessen werden rood en al snel groeiden de zaadjes en stekjes uit tot  eetbare groente,   de mirabellen vielen uit de hoge bomen en spoedig daarna gaven twee andere  bomen pruimen als eieren zo groot.  Teveel voor eigen consumptie en het was een waar genoegen om al dat lekkers te delen met andere liefhebbers. 

En dan zijn er de vogels: merels, eksters, Vlaamse gaaien en ik heb een bonte specht gezien, die op zijn gemak aan een dode boom zat te kloppen. Maar wat me het meest blij maakt is een jong roodborstje dat zogauw ik in de tuin aan het werk ben me gezelschap houdt. Hij hipt alsmaar om me heen alsof die zijn vrolijkheid met mij wil delen.  Maar laatst stond er ineens een “vreemde” vogel voor me. Hij vertelde me in het Engels dat ie zijn spullen kwam halen. Hij had de dag ervoor met de tuinslang een douche genomen achter het huisje. En ja hoor over de kruiwagen hing een handdoek, slippers stonden op de potjes en in de kruiwagen lag een sporttas verborgen. Nu heb ik een hangslot aan het hekje. Jammer vind ik dat.

Wat ik ook leuk vind is dat niet alleen wij van het “t Loo genieten. Er zijn veel bezoekers. Oud en jong komt voorbij. En dagelijks komen tussen de middag de mensen van de kantoren even ontspannen in hun pauze. Ze lopen met hun boterham door het complex of zetten zich neer op een van de bankjes in de natuurtuin. Want wat in februari nog een hoop zwarte aarde was is heel snel omgetoverd in een kleurrijke tuin. De bijen zwermen vanuit hun woning over de tuinen en nemen de gevarieerde nectar weer mee naar huis om daar heerlijke honing te bereiden.
Augustus 2014: Door de regen lijkt ’t  alsof een vroegtijdige herfst is ingezet. Er hangen nog wat tomaatjes aan de takken. Zouden de groene nog een rood kleurtje krijgen? Het is tijd om uitgebloeide bloemen, de kale bonenstruikjes, de uitgeputte courgetteplanten, weg te halen en de lege pruimenbomen een snoeibeurt te geven. Zou ik nog wat winterharde groenten planten? Ik weet ’t nog niet.  ‘k Ben heel tevreden en voldaan over het eerste halfjaar als moestuinierster. ’t Is een waar genoegen om met je handen in de grond te wroeten en de groei en bloei bijna dagelijks mee te maken.

Tot slot wil ik nog een dankwoord uitspreken aan de ervaren volkstuinders voor de behulpzaamheid en adviezen die ik heb gekregen. De vereniging is een hechte gemeenschap, dat bleek ook afgelopen zaterdag waar velen met elkaar het 60-jarig jubileum vierden. Ik vind het leuk om hiervan deel uit te maken.

 

Marijke van nr. 73.

Raredierendag

Het lijkt wel herfst!  Een straffe wind waait door de tuin, het hoge Koninginnekruid moet ik weer opnieuw opbinden, ik draai wat om mijn as met een snoeischaar in de hand, raap appeltjes op, pluk tomaten en druiven en snoep een paar bramen van de struiken. Ik krijg geweldig veel zin om flink te gaan snoeien, maar ik realiseer me dat dit een gevoel is dat meer bij het najaar hoort, wanneer je alles  een beetje gaat voorbereiden op de winter, en het is pas augustus!!! Om me heen is verder niemand op de tuin, jammer, want dat werkt altijd stimulerend. Ik maak nog een paar foto’s zodat ik thuis rustig wat kan gaan plannen met stukken tuin die me niet bevallen. Een kwartier later sta ik met tassen en een emmer vol met appels voor mijn hek als ik geritsel in de struiken van de buren hoor, geluid van takjes die kapot getrapt worden, het zal wel een kat zijn, maar daar klinkt het eigenlijk iets te hard voor. Ik kijk langs de sloot en wat schetst mijn verbazing: ik sta oog in oog met een vos. Even staan we als versteend elkaar aan te staren, dan is ie verdwenen, net zo snel als ie tussen de bosjes om de hoek kwam kijken.

Het was enerverend moment, misschien moet ik toch maar een mobieltje met foto-optie aanschaffen om zo’n moment vast te leggen. Het was zo ie zo een rare-dierendag: als ik later bij het verlaten van de tuin niet iemand had gesproken die dezelfde ervaring als ik had gehad, was ik toch wel erg aan mijn waarneming gaan twijfelen. Bij het bruggetje over het eerste slootje op de tuin, schoot een klein zwart diertje weg, het leek wel een soort hermelijntje, maar ja ... Ik vroeg me af of het een rat kon zijn,of een kleine kat, maar het langwerpige lekkere bontje was op mijn netvlies blijven staan, dus we namen aan dat het een ontsnapt fretje is dat op de tuin bivakkeert.

Misschien zijn er meer mensen die deze dieren hebben waargenomen. Naast een dwalende vos  hoop ik dat de dierentuin in de vakantietijd naast katten en fretten niet uitgebreid wordt  met slangen en zo,  brrrrrrrrrrrr ik moet er niet aan denken. 

Geertrui van Traa

Heermoes

Heermoes                                                                                         Wij tuinders klagen weleens over de weelderige groei van heermoes en dat het niet uit te roeien is. Dan hebben ze aan de andere kant van de oceaan meer reden tot klagen, wat te denken van deze manshoge versie.

Foto toegestuurd door Jac. Tetteroo 

COLOFON:

Voorzitter:
Roland de Wolf, rolandjdewolf@ziggo.nl
Vice-voorzitter/Bouw- en Taxatie:
Douwe v.d. Kooi, dido070@planet.nl 
1e secretaris:
Trees Mosies, trees.frank@gmail.com
2e secretaris en tuinuitgifte:
Bert Dijkhuizen bert.dijkhuizen@casema.nl 
Penningmeester/Gebouw- en kantinebeheerder:
Ton v.d. Bos, ton.vandenbos@hotmail.com    
Uitgifte gereedschap/Materiaalbeheerder:
Theo v.d. Klis, tvanderklis44@gmail.com, 
06-38268582 op donderdag van 18.00-20.00 uur.  

Algemene Zaken:
Gerard Rikkers, trikkers@ziggo.nl 

Commissie Natuurtuin:
Jose Belt, Jan Overduin, Anita Veldkamp
Leden Activiteitencommissie
Adrie de Water, Wil Lamers–v.d. Bos
Bijz. Bestuurlijke Zaken: 
Eric Renson
Redactiecommissie:  
Eveline Elderenbosch, Petra Korver, korverpb@yahoo.com

Werkbeurtencommissie:   
Dhr. L Verdegaal, Dhr. H. van Aggelen, Dhr. T. Vark

Tuincontrole: 
Mevr. G.M.H. Matheron, Dhr. H. Rijpstra, Dhr. G. Visser
Bouw- en taxatiecommissie: 
Douwe v.d. Kooi, Dhr. A. Bourgonje, Dhr. L.J. Teunissen
Copyright © ATV Loolaan, All rights reserved.