Japanse Duizendknoop

Verboden plant: melden bij de Tuincontrolecommissie en zorgvuldig verwijderen

Wat is het?

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica, synoniem: Polygonum cuspidatum) is een diepwortelende vaste plant uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). De soort komt oorspronkelijk uit Japan, maar de plant doet het lokaal in Nederland ook erg goed. Doordat vermeerdering vooral via de wortels en stengels gaat is in een lokaal gebied een grote hoeveelheid van deze soort te vinden en in de verdere omgeving niet.
Verspreiding gaat echter niet alleen via de wortels maar door zaad ook in de nabijheid (vaak zo’n 10-30m) van een andere, niet ontdekte plant. Het zou een prestatie zijn om deze soort op het complex uit te roeien.
De plant heeft lange, holle, rode stengels van 0,5–3 m lang en vormt stevige wortelstokken, waarvan uit elk deeltje weer een nieuwe plant groeit. In de winter sterft de Japanse duizendknoop bovengronds af.

Wat te doen in de tuin?

  • Eerst zoveel mogelijk uitgraven, zo diep als nodig is.
  • Daarna alle loten die toch opkomen proberen uit te graven en direct, zo diep mogelijk weg te snijden. Doel is dat de nog resterende wortels NIET van nieuwe voeding worden voorzien. Elk groen blad zorgt namelijk voor nieuwe voeding.
  • Elke week nakijken.
  • De delen van de plant mogen niet in een composthoop verwerkt worden. Dit bij het restafval deponeren.

Achtergrond

De Japanse duizendknoop en aanverwante soorten van deze ‘horrorplant’ moeten worden verboden in de hele Europese Unie, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). ,,Aziatische duizendknopen behoren tot de meest invasieve exoten wereldwijd en het effect van deze planten op de biodiversiteit en infrastructuur is groot”, aldus de NVWA.
Ondanks hun schadelijkheid, mogen de plantjes nu nog vrij worden verhandeld. In Nederland wordt onder meer de variant ‘Fallopia japonica var. compacta’ verkocht. Stengels van duizendknopen worden in bloemstukken verwerkt en soms ook als ‘Hollandse bamboe’ los verkocht.

In Nederland werden eerst alleen vrouwelijke exemplaren van de Japanse duizendknoop waargenomen. Doordat er geen mannelijke planten waren, kon de soort zich niet via zaden verspreiden. Sinds 2018 zijn op diverse plekken in het land ook Japanse duizendknopen mét zaden gezien. Daardoor neemt het risico op verspreiding in de vrije natuur toe. De NVWA waarschuwt dat ook nieuwe hybride soorten kunnen ontstaan die de plant nog sterker maken, met alle gevolgen van dien.
(bron: AD.nl – NVWA: Verbied Aziatische duizendknopen, 2020-06-16)