Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Voorjaarsmarkt 2023

30 april @ 10:00 - 17:00

Kom allemaal gezellig naar de voorjaarsmarkt op zondag 30 april van 10.00-17.00 uur.  Met markt, workshops en presentaties. Let op: niet op locatie van ATV Loolaan

Een informatieve dag met zaden-, planten-, boeken- en informatiemarkt, workshops, presentaties, demonstraties, rondleiding, uitwisseling en ontmoeting.

Het thema van de dag: Lokaal Gezonde Voeding van Bodem naar Bord

Bodem: lokale en regionale tuiniers, tuinders, kwekers en boeren vertellen hun verhaal en laten hun producten zien en proeven.
Distributie en verwerking: door burgers georganiseerde organisaties vormen korte ketens tussen boer en consument

Bord: over wat je eet, hoe je het eet, wanneer je het eet en ook hoe je het bewaart en bereidt.

De markt
De informatie, planten-, zaden-, fruitbomen-, boeken- en informatiemarkt en enkele korte presentaties en demonstraties zijn vrij toegankleijk voor iedereen.

De activiteiten
Deelnemen aan workshops en presentaties kan met een passe-partout. Deze activiteiten zijn ingedeeld in vier blokken van maximaal anderhalf uur. In één blok kunnen van 1 tot 3 activiteiten plaatsvinden en daar zal de passe-partout houder een keuze uit moeten maken. Gedurende de dag geeft dat toegang tot vier workshops en presentaties.

Om talloze redenen zal ons voedsel voor een groot deel uit eigen regio moeten komen. Daarmee voorkomen we dat nutrienten aan de bodem elders onttrekken en daar de bodem uitputten. Het vraagt om zoveel mogelijke gesloten kringlopen, waarbij de bodem voeden met onze keukenresten en dergelijke. Het geeft ons de kans om voor een gezonde, rijke bodem te zorgen, want dat is een voorwaarde voor gezonde voeding.

Lokaal en Regionaal Gezonde Voeding
Op deze Voorjaarsmarkt 2023 willen we de mogelijkheden en de stand van zaken Lokaal en Regionaal Gezonde Voeding laten zien.

We helpen de bezoeker met wat ze zelf thuis kunnen doen, wat ze met elkaar in en voor de buurt kunnen doen.
We geven een podium aan de boeren, tuinders, kwekers en telers, die op verschillende manieren ons voedsel voor ons op een verantwoorde manier (zonder gif, met respect voor de natuur en zorg voor de bodem) willen telen.
We laten u kennismaken met de organisaties die het op zich hebben genomen het voedsel dat in de regio wordt geproduceerd op een transparante manier bij de afnemer kan komen. En dat op een manier dat zowel de boer als de consument daar baat bij heeft: eerlijke producten, eerlijke prijzen en meer.
We laten u mogelijkheden zien waarop u zelf aan de slag kunt op kleine en grotere schaal en hoe u het kunt oogsten, bewaren, bewerken en bereiden om kwaliteit te behouden en zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Wat kan je eten om gezond te zijn en blijven.
Workshopgevers, sprekers, kraamhouders
Voor deze dag nodigen we weer de mensen uit die in voorgaande jaren aan het programma hebben bijgedragen.
Een aantal heeft al toegezegd en we zijn met hen aan het kijken wat hun bijdrage dit jaar kan zijn. Er zijn ook een aantal nieuwe initiatieven bijgekomen.

Toegezegd hebben
Ancella Steketee, Solude’s Heerlijke Tuinen, Ecologische kwekerij van vaste planten voor de eetbare siertuin en voedselbossen
Gabriella van der Linden, Fermenteren: appel azijn maken
Menno Swaak, permacultuur boeken collectie
Marijke Schutjens. hooikisten: Koken in stof
Edwin Hillebrand, Treelogic, Enten en vermeerderen fruit
Permacultuurcentrum Den Haag, cursussen, opleidingen, workshops
Eetbaar Park, educatieve permacultuurtuinen
Pluk! Den Haag, presentatie
Voedselmoeras, presentatie Voedselmoeras als alternatieve landbouwvorm in natte gebieden
Suzanne Monnier en Natasja Koendjbiharie, Boerendorp produceert voor de Voedselbank
Schevichoven, boerderij regeneratieve landbouw, Herstellende Landbouw
Erwin de Jong, Tuinder @NoordWIJde: Een eigen CSA starten.. Waar begin je?
LekkerNassûh, duurzame voedselketen in Den Haag
Taco Blom, permacultuurdocent, ontwerper en adviseur permacultuur en voedselbossen, De Eetbare Siertuin, Landschap verkennen enWaterbesparende maatregelen bij huis en in tuin
Nicole Smets, natuurgeneeskundig therapeute, Fythotherapie en Weet wat je eet!
Rutger Spoelstra, permacultuur docent, architect, ontwerper: Permacultuur, wat is het, wat is het niet en Sociale Permacultuur
Marion Hanssen, met kinderen opzoek naar eetbare planten en er iets lekkers mee maken
Jan Morsch, De Compostbakkers en Voedselbos Mariahoeve
Valerie van Dijck, workshop Beginnen met groente kweken en presentatie Tuinderij de Veldhof
Wim van Rijn presentatie Het Geertje en Permarie
Meer deelnemers zijn uitgenodigd; we wachten op bevestiging,

De Locatie
De dag vindt plaats op en rond Eetbaar Park in het Zuiderpark. Naast Eetbaar Park zijn ook naaste buren als Boerendorp, Voedselmoeras, Slalom bij de dag betrokken. Bij mooi weer zullen we zoveel mogelijk buiten zijn. Als het weer minder is hebben we het paviljoen en de kas beschikbaar voor de workshops en presentaties. En we zullen één of meer tenten plaatsen zodat alles comfortable, dat wil zeggen droog en niet te winderig kan plaatsvinden.

Datum en tijden
zondag 30 april, 10.00-17.00 uur
– ochtend blok 1:  10.00-11.30 uur
– ochtend blok 2:  11.45-13.15 uur
– middag blok 1:  13.45-15.15 uur
– middag blok 2:  15.30-17.00 uur

Kosten Passe-partout
Het passe-partout kan binnenkort online besteld en betaald worden.
Er is een standaard tarief van € 30,- en een voor minder-draagkrachtigen: € 20,-
Het geeft toegang tot vier van de workshops en activiteiten en men krijgt bonnetjes voor 4 kopjes thee en/of koffie.

Gegevens

Datum:
30 april
Tijd:
10:00 - 17:00