Bamboesoort ‘Phyllostachys’

Plantensoort met een beperking: alleen toegestaan onder voorwaarden

Bamboe een plant in de groep van grassen. De stengel van bamboe kan in lengte variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter. Verspreidt zich hoofdzakelijk met zijn wortels die ondergronds zeer snel ver kunnen uitgroeien, waarbij ze hier en daar nieuwe stengels boven de grond laten komen. Ze zijn alle wintergroen en kunnen goed tegen schaduw en wind. Een bamboeplant kan alleen verwijderd worden door de wortels uit te graven.

(bron: Wikipedia – https://nl.wikipedia.org/wiki/Bamboe )

Wat te doen in de tuin?

  • Bamboe van het soort ‘Phyllostachys’ dient uitsluitend geplaatst te worden met speciaal daarvoor beschikbare bamboebegrenzers die een voor de wortels ondoordringbare container vormt om ervoor te zorgen dat de bamboe op zijn plek blijft.
  • Bamboesoort ‘Fargesia’ kan vrij worden geplaatst omdat de wortels minder woekeren..

Hoe herken je de verschillende bamboesoorten?

Als de stengel is volgroeid neemt de groei enkel toe in de vorm van zijvertakkingen die in aantal kenmerkend zijn voor elk geslacht.

  • één zijtak: Indocalamus, Pseudosasa, Sasa
  • twee zijtakken: Phyllostachys
  • drie zijtakken of meer: Fargesia, Pleioblastus

Achtergrond

Waarom woekert bamboe zo? Een bamboeplant heeft veel bladoppervlak en is daardoor continu dorstig. Staat een bamboe op droge (zand) grond of onder bomen dan vormt hij diepere en langere wortels. En hoe donkerder het grondoppervlak is tgv schaduw, des te meer gaan nieuwe scheuten op zoek naar licht. Sommige kleinere dwergbamboes zijn hierdoor notoire woekeraars. Bamboescheuten zijn zo sterk dat ze folievijvers makkelijk lek prikken.

(bron: Tuinenpark Ons Buiten – Flitsnieuws, 2016-06-01)